גשם בחוץ, והתחזית לימים הקרובים היא שהגשם יתגבר. החורף הישראלי מביא איתו פריחה מרהיבה של פרחי בר, ואנחנו יכולים להבחין בהם בכל מקום: החל במרחבים פתוחים ועד לחצרות גינות פרטיות. ואין מה לטעות, פרחי הבר הצבעוניים צובעים את החורף הקודר בשלל צבעים, וסוד יופיים בפשטותם.
במאמר שלפניכם בחרנו להתמקד בפרחי הבר החורפיים, המוכרים לכולנו. ארץ ישראל התברכה בשפע סוגים של פרחי בר, אך רק חלק קטן מהם פורחים בעונת החורף. עם סיום פריחת מבשרי הסתו בחודש ספטמבר, פריחת החורף היא בחודשים דצמבר עד פברואר. בחודשי החורף הגשומים יש מעט חרקים שיוצרים את פעולת ההאבקה, והקור והגשמים גם הם לא מסייעים לקיום הצמיחה והפריחה. חלק מפרחי הבר כגון הכלניות, הנרקיסים והרקפות מתרבים באמצעות בצלים או פקעות, ולכן יכולים לשרוד את הרבייה למרות תנאי מזג האוויר.
עונת הפריחה העיקרית של פרחי הבר היא בעונת האביב. בעונה זו הטמפרטורות נוחות והאדמה רוויה מים. ואולם, גם בעונת החורף הקרה והגשומה, אנו זוכים לראות מרבדי פריחה משגעים. פריחתם קצרה מאוד והם פורחים ממש באמצע החורף, בערך כ-6 שבועות אחרי תחילת הגשמים.
הסביון מוכר לכל ילד קטן. שירים נכתבו עליו ועל מרבדי הסביונים שצובעים את הנוף בפריחתם הצהובה. הסביון הוא אחד הפרחים הנפוצים והבולטים בכל רחבי הארץ, ואנו מכירים כיום 6 סוגים של סביונים: סביון אביבי – הנפוץ מבין כולם, גדל במרכז הארץ ובצפונה. סביון ההרים – גדל בחרמון. סביון יפו – גדל באזור מישור החוף. סביון צהוב – גדל בדרום הארץ. סביון הערבות – גדל במדבר. סביון פשוט – גדל במרכז הארץ ובצפונה.
חרדל השדה שנקרא גם חרדל הבר הוא צמח חד שנתי וגדל ברוב אזורי הארץ. לחרדל השדה פריחה צהובה מרהיבה שיוצרת מרבדי ענק במרחבים פתוחים. חרדל השדה גדל גם בשולי דרכים ולעיתים הוא גורם נזקים לשטחים חקלאיים. הצמח נקרא כך מכיוון שהריח שהוא מפיץ מזכיר ריח של שום וחרדל. הצמח גדל לגובה של 50 ס"מ ועד לגובה של יותר ממטר. לפרחי החרדל 4 עלי כותרת ובמרכזם 6 אבקנים. הפרח מושך אליו דבורים מכיוון שיש בו הרבה צוף. לצמח החרדל יש סגולות רפואיות ומפיקים ממנו שמן שעוזר לטיפולים בכאבי גב ודלקות פרקים וכן לדלקות אוזניים.
מקור החסידה הוא צמח חד-שנתי שנפוץ בכל רחבי הארץ. לצמח פריחה עדינה וקטנה בצבעי ורוד-סגול. פירות הצמח מזכירים מקור של חסידה, ומכאן שמו של הצמח. הפריחה היא מאמצע החורף ועד אמצע האביב.
חרצית עטורה היא מין החרציות הנפוץ ביותר בישראל. לרוב גווני החרצית העטורה הם צהובים ובוהקים. בשעות היום ניתן לראות מרבדים צהובים צפופים יפיפיים של חרציות, ובשעות הערב עלי הפרח נוטים כלפי מטה. פריחת החרצית העטורה מתחילה באמצע החורף וממשיכה עד לחודשים אפריל-מאי. הצמח עמיד מאוד וגדל ברוב סוגי הקרקע, ובמיוחד בקרקע לחה ובעלת ניקוז טוב. חרקים רבים נמשכים לפרח, וניתן לייצר ממנה קוטל חרקים טבעי בתהליך ייבוש וסחיטת השמן שבפרחים. יש שמשתמשים בעלי הכותרת שלה כתרופה נגד חום גבוה וכאבי בטן, וברפואה הסינית עושים בה שימוש להרגעת גזים ועוד.