We bring nature to life Roi Tomer

8 כללים בסיסיים לעיצוב גינות

אאוטסייד Jun 2014 ,

ההבדל בין עיצוב גינות מוצלח לעיצוב פחות טוב, נובע מהרבה סיבות, שהבולטת מבין כולם היא הבנת הכללים הבסיסיים שחייבים להתקיים בגינה, ויצירת סביבה טבעית, נעימה ולא מאולצת.

ריכזנו 8 כללים בסיסיים שכדאי ליישם בכל גינה, ובמיוחד פירוט איך להשתמש בהם בצורה הטובה ביותר בעת התכנון והעיצוב שלה. לא מדובר כאן בחוקים נוקשים וגם לא חייבים לדקדק בכל פרט. למעשה, לא צריכים להשתמש בכל הכללים, אך הבנת החשיבות שלהם כבר תעשה לכם קצת סדר בבלגאן ותנחה אתכם על מה לשים דגש, ובמיוחד בתחילת הדרך. לאחר קריאת המאמר תוכלו למקד יותר את התכנון הראשוני ותוכלו להבטיח גינה יפה ונכונה מבחינה עיצובית, כשלכל זה יכולים להתווסף כמובן רעיונות יצירתיים כיד הדמיון הטובה.

כלל מספר 1 – אחידות

לא סתם נבחר כלל האחידות להיות מספר 1. אחידות בגינה באה הרבה פעמים לידי ביטוי על ידי מוטיב החזרה, כאשר מיישמים אותה באמצעות אלמנט אחד לפחות, כשרצוי להשתמש במספר אלמנטים דומים: קבוצות צמחים, פסלים, סלעים, וכל פריט עיצובי במרחב הנוף בגינה. האחדות נוצרת כאשר כל המרכיבים השונים בגינה משתלבים יחד וסך החלקים יוצרים תמונה מושלמת של הנוף. ניתן ליצור אחדות גם באמצעות שימוש באלמנטים בעלי מאפיינים דומים בעיצוב, בסגנון, בגודל, בגובה, במרקם, ובצבע. לצורך הדוגמא, האלמנטים יכולים להיות צמחים או עצים בעלי מוטיב משותף, סלעים, פסלים ועוד. דרך נוספת ליצירת אחידות היא באמצעות מיקוד התכנון בנושא מסוים סביבו יסוב התכנון כולו. לדוגמא: גינת פרחי עונה, גינה ב-2 צבעים, גינת פסלים, גינת פרפרים ועוד. השימוש באלמנטים עוזר להביע נושא או רעיון מסוים, וזה תורם ליצירת הרמוניה. 

כלל מספר 2 – פשטות

כאשר מדברים על תחום העיצוב והאומנות, כל יוצר יודע שעליו לנהוג בעקרון הפשטות. בדרך זו ניתן להתמקד באלמנט החשוב ולנטרל הסחות דעת מיותרות. בעיצוב נוף יש משמעות רבה לעקרון הפשטות, והמשפט "כל המוסיף גורע" בא לידי ביטוי בכל עוצמתו. כאשר מדברים על עיצוב פשוט, הכוונה אינה לעיצוב לא מודרני או לא מתקדם, נהפוך הוא. הכוונה כאן היא למראה נעים ושקט שמעניק רוגע למביט בו. כדאי תמיד להתחיל "בקטן" עם קווים נקיים ופשוטים, ובסדר הגיוני, ועם הזמן לבדוק אפשרות של תוספות ושינויים. לדוגמא: כדאי לבחור 2-3 צבעים של פרחי גינה ולשלב אותם בגינה, אך לא יותר מכך. אותו כלל גם לגבי צמחים, במיוחד בגינות קטנות למניעת מראה של עומס.

כלל מספר 3 – פרופורציה

כל האלמנטים בגינה, ובכלל זה הצמחים, העצם, השבילים, חלוקת השטחים, הדק, השבילים ועוד, חייבים להיות מותאמים בגודלם אחד לשני ומותאמים למרחב בו הם נמצאים. כשמדברים על פרופורציה מתכוונים לקנה מידה בסיסי של המרחב ומה שבתוכו, וזה אחד הכללים החשובים ביותר במיוחד בטווח הארוך אשר דורש מחשבה ותכנון מוקפד. טעויות בפרופורציה יכולים לגרום לגינה בעלת מראה חסר סדר והגיון, ללא כל קשר בין האלמנטים הפזורים בה ולתחושת אי נוחות. כאשר יוצרים התכתבות נכונה בין 3 המימדים: אורך, רוחב וגובה, מקבלים שילוב מנצח שמוביל למראה גינה מושלם. טעויות שיש להימנע מהן: בחצר קטנה לא תמקמו במרכז הגינה פסל או פרגולה גדולה שלא יהיו פרופורציונאלי לגודל הגינה, בדיוק כמו שלא תשלבו אלמנט קטן מאוד בגינה גדולה ש"ילך לאיבוד" ויבלע במרחב. יש גם טעויות שקשה לטפל בהן לאחר השלמת העיצוב: שתילת עץ קטן במרחב קטן תתגלה כבעייתית כאשר העץ יגדל למימדים שאינם תואמים את השטח שלו. יש עצים שהשורשים שלהם יכולים לפגוע בצנרת המים, החשמל, הדק ואף משטחי הבטון שבקרבתם.

כלל מספר 4 – מעבר טבעי

אחד הכללים החשובים בעיצוב גינה היא להימנע ממעברים חדים או שינויים קיצוניים בתכנון ובעיצוב, ולכן משלבים מעברים טבעיים ליצירת מראה נעים, תחושת רציפות וכמובן מקצועיות. בכדי ליצור את המעברים אשר יאפשרו את השינויים ההדרגתיים יש לתכנן את הסידור של האלמנטים בגינה, תוך התייחסות לצורתם, למרקם שלהם, לגודל ולצבע. לדוגמא: שימוש בעצים בינוניים, למעבר טבעי בין עצים גדולים לשיחים. בחירת הצמחים הנכונה היא קריטית שכן הם גם צריכים לגדול בסמיכות ולכן חייבים להתאים מבחינת תנאי הגידול הנדרשים. דוגמא נוספת למעבר טבעי היא שימוש בצמחים בעלי עלווה גדולה וטקסטורה כבדה, ולפניהם לשתול צמחים קטנים יותר עם עלים קטנים ומרקם חלק. כך הצמחים הקדמיים מקבלים מסגרת ותמיכה, ובולטים יותר מאשר בכל דרך אחרת.  בנוסף, מתקבלת כאן אשליית גודל ותחושה שהגינה גדולה יותר.

כלל מספר 5 – איזון

גינה שהעיצוב בה מאוזן, מעניקה תחושה של הרמוניה ורגיעה. ניתן ליצור זאת בשתי דרכים:

איזון סימטרי – כל האלמנטים בגינה מפוזרים באופן שווה, כאשר צד אחד שני הגינה הוא ההשתקפות (תמונת ראי) של הצד השני. גינון במאה ה-16 התאפיין בסימטריה מסוג זה, ועד היום משתמשים במוטיב זה ליצירת עיצובים רשמיים בעיקר. האיזון, הסימטריה הצורות הגיאומטריות והסדר, מעניקים תחושת יציבות ובטחון. יש לקחת בחשבון שתחזוקת גינה כזו גוזלת זמן ומשאבים. במאמר הבא תוכלו לקרוא מידע נוסף על עיצוב גינות בסגנון צרפתי.

איזון א-סימטרי – זה יכול להיות עיצוב לא מאוזן ולגמרי חופשי, ויצירת האחדות תהייה באמצעות חזרה על אלמנטים (כגון: סלעים, עצים, צמחים, פסלים). יש שחושבים שסימטריה בטבע אינה דבר טבעי, ולכן מאמינים בעיצוב חופשי שיקנה לגינה מראה טבעי ורגוע יותר. לדוגמא: בגן היפני כל האלמנטים מסודרים בסדר מופתי, אך התחושה היא שהם הונחו בצורה מקרית. אין סימטריה אלא פיזור מדויק של אלמנטים כמו אבנים, עצים, שיחים ואלמנטים של מים אשר יוצרים מראה מאוזן להפליא.. בגינה א-סימטרית הניגוד יכול להיות מעניין ומיוחד אך חייבים לשמור על זרימה ותכנון מוקפד שייקח בחשבון את כל הגורמים מסביב.

כלל מספר 6 – זרימה

הקו העיצובי של תכנון הגינה הוא זה שקובע את האופן שבו העין נעה ומביטה בנוף , ואת הזרימה שתהייה בה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בסידור האלמנטים בגינה, וגם באמצעות קו עיצובי עדין שעובר כחוט השני במרחב הגינה. אפשר להבחין ב-2 סוגי קווים: קווים ישרים – קווים אשר נותנים תחושת חוזק ועוצמה, ומכוונים את העין להמשיך להביט קדימה. קווים גליים – קווים מעוגלים או מעוקלים אשר מעניקים תחושה רגועה, טבעית, זורמת ומעודנת. 

כלל מספר 7 – צבע

אין כמו צבע להכניס חיים, עניין בגינה ומימד לנוף. כדאי ליצור כתמי צבע בגינה, כדי שיהיה בה איזון. יש לזכור כי השימוש בצבעים חייב להסתמך גם על כל אותם כללים אשר הזכרנו בתחילה: אחדות, פשטות ומעבר טבעי.

  1. צבעים חמים – אדום, צהוב וכתום, שנחשבים צבעים בהירים יכולים להעניק מראה חם ועוטף לגינה וכאשר שותלים אותם בקדמת הערוגה, הם יוצרים אפקט עומק, ותחושה שהם "קרובים" יותר.
  2. צבעים ניטראליים – גווני אפור, שחור ולבן יכולים לשמש כצבעי רקע, או בשילוב עם צבעים חמים או פסטלים. יש להשתמש בהם בתבונה ובמידה מועטה כדי שלא ישתלטו על הגינה.
  3. שימושים אחרים של צבע – פרחים צבעוניים יכולים להפנות אליהם את תשומת הלב. מנגד, אפשר להחליט על גינה שבה יש צבע אחד שולט, כגון פריחה לבנה אשר יכולה לתת תחושה של תחכום וחגיגיות, או פריחה אדומה שתעניק אווירה רומנטית ומסתורית.

כלל מספר 8 – חזרתיות

נסיים בכלל השמיני שהוא קשור באופן ישיר לכלל הראשון – האחידות. אם בכלל הראשון דיברנו על שימוש בנושא מוביל בכל מרכיבי הנוף והאלמנטים האדריכליים ולקבלת התאמה ביניהם, הרי שבחזרתיות יש שימוש חוזר באלמנטים ובצורות שמעניקה ביטוי לסגנון העיצובי. חייבים לנהוג כאן בתבונה, שכן חזרתיות רבה מידי עלולה לגרום לשעמום, תחושת עומס ומראה חסר תכנון. לדוגמא: חזרה על אובייקטים דומים לאורך כל העיצוב, כמו שתילת פרח מסוים בהיקף החצר, באותו הצבע והגודל ובמרווחים שווים. 

Garden Design – החלום שלכם יכול להתגשם ממש בקרוב…

 

שתף פרויקט זה:

סגור לתגובות.

בואו נהייה בקשר